DÆK & FÆLGE:

REGLER FOR DÆK

Husk dæktryk:

At tjekke dæktryk mindst hver 14. dag. Et korrekt dæktryk giver bedre sikkerhed så du både kører, manøvrer og bremser optimalt. Et korrekt dæktryk, sikre at dine dæk holder længere og at du vil kunne kører flere kilometer pr. liter brændstof, uanset din kørestil. Er dit dæktryk 20% under det anbefalede dæktryk, vil dine dæk blive slidt op til 10% hurtigere og dit brændstofforbrug vil stige tilsvarende. Det anbefales endvidere, at ved kørsel med øget vægt, skal der desuden mere luft i dine hjul. Vejledning til dette findes som oftest i benzinklappen, i den ene dørstolpe eller instruktionsbog. Monter altid de bedste dæk på baghjulene – også selvom din bil er  med forhjulstræk – det sikrer dig bedst mod udskridning.

Husk dækmønster:

At kontrollere dækmønstret – Loven kræver minimum 1,6 mm dækmønster, men mindre end 3 mm er ikke sikkert om vinteren. Og husk at der i flere lande stilles højere krav til mønstrets dybde. En jævnlig kontrol af dækmønstret vil sikre, at dine dæk ikke bliver slidt skævt, og at dine dæk holder længere. Skulle det vise sig, at dine dæk bliver slidt skævt, kan vi hos Midtjysk Dæk & -Servicecenter hjælpe dig med at få lavet en udmåling på bilens styretøj, for at løse et evt. problem.

Husk dækkets alder:

En vigtig faktor for et dæk er også dens alder. Vi anbefaler at du ikke kører på et dæk der er mere end 6 år gammel. Dette skyldes at når dækket når denne alder, begynder det at revne og sprække i overfladen og det vil herefter ikke være forsvarligt, at kører på det mere, grundet at dækkets sikkerhed bliver forringet.

Kørsel i udlandet

Regler for brug af vinterdæk i Europa – biler under 3.500 kg i totalvægt.

Vinterdæk:
Obligatorisk mellem 1. december og 31. marts på veje med sne, is eller våde overflader, når temperaturen er omkring eller under 0°C.

Mønsterdybde:
Min. 3 mm. Reglerne gælder også for  anhængere.

Snekæder:
Tilladte hvis vejr- og vejforhold kræver det.

Pigdæk:
Tilladte mellem 1. oktober og 15. april. Desuden er de også tilladte uden for perioden hvis vejr- og vejforhold kræver det. Pigdæk skal monteres på alle fire hjul. Der kan være lokale regler om kørsel med pigdæk. – I byerne kan der være områder hvor pigdæk ikke er tilladte.

Andet:
Bilen skal have frostsikret sprinklervæske.
Der skal medbringes en skovl.

Vinterdæk:
Iflg. den norske færdselslov er det føreres ansvar at køretøjet er sikret tilstrækkeligt vejgreb ved hjælp af pigge, snekæder eller lignende. Det betyder i praksis at du, skal køre på vinterdæk eller pigdæk om vinteren – og at du SKAL medbringe snekæder.

Mønsterdybde:
Min. 3 mm.

Snekæder:
Tilladte i Sydnorge mellem 1. november og første søndag efter påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er pig dæk tilladte fra 15. oktober til 1. maj. Perioden kan variere hvis vejr- og vejforhold kræver det.

Pigdæk:
Brug af pigdæk er tilladt fra den 1. november til den første søndag efter påske. I Nordland, Troms og Finnmark er pigdæk tilladt i perioden 15. oktober – 1. maj. Pigdæk kan også benyttes udenfor disse perioder hvis vejret og føret på vejen gør det nødvendigt. I Oslo, Bergen og Tronheim skal der betale en afgift for at køre med pigdæk.

Vinterdæk:
Når der sne, is, snesjap eller frost på vejene må du kun køre med dæk som er beregnet til vinterkørsel. Dvs. vinterdæk med M+S-mærkning og snefnugsymbol eller helårsdæk med M+S-mærkning.

Mønsterdybde:
Min. 1,6 mm. 4 mm anbefales.

Snekæder:
Tilladte når vejene er dække med sne. Hastighedsbegrænsning 50 km/t. Brug af snekæder kan være påkrævet med skiltning på f.eks. bjergveje.

Pigdæk:
Ikke tilladt

Andet:
Bilen skal have frostsikret sprinklervæske.

Vinterdæk:
Ikke obligatoriske, men det anbefales når der er sne eller is på vejene.

Mønsterdybde:
Min. 3,5 mm.

Snekæder:
Tilladte når vejene er dækker af is eller sne og påkrævede på veje hvor snekæder er påbudt ved skiltning. Ved kørsel med snekæder må hastigheden ikke overskride 50 km/t.

Pigdæk:
Tilladte mellem 1. november og sidst søndag i marts. Pigdæk skal evt. være monteret på alle fire hjul. Desuden skal der påsættes et mærkat med pigdæk symbol.

Hastighedsbegrænsning:
90 km/t (for køretøjer under 3.500 kg)

Vinterdæk:
I perioden fra 1. november til 15. april skal tilpasses forholdene. Det føreres ansvar at køretøjet er sikret tilstrækkeligt vejgreb. Det betyder i praksis at vinterdæk er obligatoriske på sne- og isglatte veje. Vinterdækkene skal monteres på alle fire hjul og de skal være mærket med M+S-mærkning.

Mønsterdybde:
Min. 4 mm. eller alternativt sommerdæk med snekæder monteret på de trækkende hjul.

Snekæder:
Tilladte når vejene er dækker af is eller sne og påkrævede på veje hvor snekæder er påbudt ved skiltning. Snekæderne skal være typegodkendte (ÖNORM V 5117 ell. 5119). Den anbefalede hastighed med snekæder er 50 km/t.

Pigdæk:
Tilladte fra oktober til maj. Perioden kan forlænges afhængigt af vejret. Pigdæk skal evt. monteres på alle fire hjul og på evt. anhænger. Desuden skal der påsættes et mærkat med pigdæk symbol.

Hastighedsbegrænsning:
Landevej: 80 km/t.
Motorvej: 100 km/t.

Vinterdæk:
Ikke obligatoriske, men føreren af køretøjer der ikke er er udrustet til at køre i vintervejr kan idømmes bøder. Det betyder i praksis at du skal køre med vinterdæk og medbringe snekæder.

Snekæder:
Obligatorisk i områder hvor skiltning påkræver det. Snekæder skal, som minimum, påmonteres de trækkende hjul.

Pigdæk:
Tilladte mellem 1. november og 30. april, dog ikke på motorvej og motortrafikveje (Pigdæk er dog tilladte San Bernardino- og St. Gotthard-tunnlerne). Piggene må maks være 1,5 mm. Hastighedsbegrænsning: 80 km/t. Desuden skal der påsættes et mærkat med pigdæksymbol/fartklistermærke eller 80 km/t.

Vinterdæk:
Vinterdæk (eller snekæder) er obligatoriske i Val d’Aosta mellem d. 15. oktober og d. 15. april. Perioden kan forlænges afhængigt af vejret. Det samme kan være gældende i andre områder.

Snekæder:
Tilladte fra 15. november til 15. marts. Kan flere steder være påbudt ved skiltning. I Val d’Aosta skal snekæde medbringes (eller bilen skal være udstyret med vinterdæk) i perioden mellem 15. oktober og 15. april. Perioden kan forlænges afhængigt af vejret. Hastighedsbegrænsning: 50 km/t.

Pigdæk:
Tilladte mellem 15. november og 15. marts. Pigdæk skal evt. være monteret på alle fire hjul og evt. anhænger.

Hastighedsbegrænsning:
Landevej: 90 km/t.
Motorvej: 120 km/t.